Selecteer een pagina

OVER ONS

Treeways is een exclusieve meubelmakerij en houtdraaierij, van ecologisch verantwoorde duurzame producten van hoge kwaliteit.

Ecologisch verantwoord

Exclusieve producten

Bomen uit directe omgeving

Vakkennis & ambacht

Ons verhaal
Wij zijn Thomas en Hannes de Man, twee broers met dezelfde passies voor hout en natuur. In onze vrije tijd doen we ook nog aan survival en bushcraft en vinden het heerlijk in de natuur te zijn .

Na onze opleiding en jarenlange voorbereiding zijn we in januari 2019 voor ons zelf begonnen. Hiermee maken we onze passie, visie en dromen  waar. We vinden het geweldig om mooie dingen van hout te maken.

Thomas is meubelmaker en heeft ook nog de houtzagerij die hij zelf heeft opgebouwd en ontwikkeld. Hier wordt al het hout wat nodig is voor het bedrijf vakkundig gezaagd, waarna het wordt opgelat  en gedroogd.

Hannes is naast meubelmaker ook houtdraaier Hierin is hij zeer vakbekwaam en maakt de mooiste kunstwerken,  variërend van schalen, urnen, vazen, pennen, ringen, doosjes, pepermolens, tafelpoten, enz. Kortom: te veel om op te noemen .

OVER  HOUT

Hout is iets van alle tijden en culturen. En niet voor niets. Hout is duurzaam, biedt bescherming, natuur, brandstof, voedsel, kunst en bovenal zuurstof. Eigenlijk alles wat de mens nodig heeft om te overleven. En de mogelijkheid er toepassingen van  te maken die de mens in zijn dagelijks leven gebruikt, zoals meubels en andere gebruiksvoorwerpen. 

Daarnaast heeft onderzoek meermaals aangetoond dat de invloed van hout in de leefomgeving van mensen zorgt voor meer levenskwaliteit door de positieve effecten die hout heeft op de mens. De hartslag daalt en de spierspanning gaat omlaag. Waarom? Omdat hout bij de mens hoort. Onbewust weten wij dit nog; bewust helaas niet. Daarom zien wij het als onze taak toepassingen voor de mens en zijn leefomgeving te maken waar we met zijn allen blij van worden. Mooi van Hout dus!

HERKOMST HOUT

Wij maken hoofdzakelijk  gebruik van stads en streekhout en duurzaam Europees hout uit verantwoord bosbeheer, dat voldoet aan de strenge eisen van de FSC en PEFC. Dit verwerken wij in onze eigen houtzagerij.

Wij vinden het belangrijk  bomen uit onze directe omgeving te gebruiken en een tweede leven te geven. Dit zijn over het algemeen bomen van 100 tot 150 jaar oud (en niet in de kachel te stoppen). Dit doen wij door er mooie exclusieve producten van te maken.

 

HOE WE WERKEN
HET PRODUCTIEPROCES

Nadat de bomen die we zelf hebben uitgezocht bij onze leverancier binnen komen, worden ze eerst gescand op spijkers en andere metalen zoals prikkeldraad, die in de loop der jaren in de boom zijn vergroeid. Daarna worden ze gezaagd op de boomzaag. Dit is een grote horizontale lintzaag machine. Hierop kunnen bomen tot 80 cm doorsnee gezaagd worden. Daarna worden ze zorgvuldig opgelat en gedroogd. Dit duurt over het algemeen 2 tot 3,5 jaar waarna het vocht percentage nog 15% bedraagt. Al naar gelang de toepassing worden ze dan nog machinaal verder gedroogd tot 6% . Dan is het hout klaar voor gebruik in de meubelmakerij.

Onze bomen hebben door hun hoge leeftijd en lange geschiedenis bijzonder mooie vergroeiingen en tekeningen. Dit geeft een bijzonder mooi resultaat in de meubels die we er van maken. Bij elke opdracht wordt het passende stuk hout uitgeselecteerd en verwerkt.

Het meubelmaken is bij ons hoofdzakelijk handwerk, wat garant staat voor goede kwaliteit en duurzaamheid. Dit is zeer arbeidsintensief en het vereist veel ervaring, materiaal kennis en vakkennis. Daar staat tegenover dat het op zich allemaal unieke meubelstukken zijn die jaren lang mee gaan en hun waarde houden. 

HOUTDRAAIERIJ

Voor de houtdraaierij geldt in principe hetzelfde. Schalen worden bijvoorbeeld eerst ruw voorgedraaid, waarna ze een behandeling krijgen tegen het scheuren. Daarna worden zij nog eens een half jaar gedroogd, waarna ze volledig afgedraaid worden en hun uiteindelijke vorm finish krijgen.

Al onze producten worden naar keuze van de klant behandeld met Tung olie of meerdere laklagen.